Back to OilPure System Homepage.                      

Tel: 913-906-0400 • Fax: 913-908-9815 • USA             

Learning Center

•Basic Filtration & Lubrication.


1. What are the results of that filter performance related to your lubricating oil?
Answer: The effective oil purification should be capable of removing three major contaminants; 
1). Solid particulate size between 1 to 3 micron
2). Dissolved water down to 100 ppm, part per million, 
3). Oxidation by-products which cause high acidity and chemical changes in the oil


2.  If you put in a new filter that is lower micron size, what will happen to the oil cleanliness?
Answer: Oil cleanliness will improve but dirt holding capacity will be less. The filter will keep clog up in a short time. Customer will end up paying more for filter usage


3. What is the different between oil filtration and oil purification?
Answer: Oil filtration is used to filter some contaminants in the oil, mostly only solid particle. When oil filter gets clogged, the filter media is losing its integrity which allows dirt on the filter surface to migrate through the filter.

               Oil purification is designed to completely remove all contamination and bring the dirty oil back to the new oil condition. Oil purification will alter the physical and chemical changes in the oil without depleting the original oil additives.


4. Do you know about OilPure unique features which other filtration systems can not match?
Answer: At a single pass, OilPure can remove submicronic particulate, dissolved water and oxidation by-products. Conventional filter will take vacuum distillation unit to remove water and series of cartridge filters to remove submicronic particulate, and yet, are unable to remove oxidation.


5. What is a typical method to remove oxidation or acidity from oil?
Answer: Years ago, industry used Clay or Fuller Earth materials to remove oxidation or acidity from the oil. This method is obsolete because Clay or Fuller Earth will also strip original oil additives.

               Oil Additive is a very complex structure and most of them are polar compounds. These polar compounds will be attached to Clay or Fuller Earth during chemical reaction and cause oil additive depletion.


6. How does oil oxidation affect the equipment and machinery?
Answer: Oxidation cause gummy or waxy stain on valve surface such as servo valves, proportional valve etc. and cause valve failure. Oxidation is a liquid contamination which is part of lubricating oil. It can not be physically filtered out. Highly oxidized oil will gradually transform oil additives into sludge and cause additive depletion. Oxidation occurs because of high surface temperature in the equipment.

               Today electronically controlled valve run at extremely high speeds which not only increase surface temperature but also demand high precision machines in operation. In most electronically controlled valves such as servo valves, proportional valve, tolerance is about 1 to 2 micron. If your filter can not remove particle less than 1 to 2 micron size, valves will start wear and deteriorate.


7. How can we prevent oil oxidation in the lubricating system?
Answer: Proactive preventative oil maintenance program will continuously keep your oil clean at all times and will not allow oxidation to occur.


8. Do you know what is the root cause of the machine or equipment failure?
Answer: It is a fact that 80% of equipment failure or down time or deterioration is caused by oil contamination.


9. What are the costs related to keeping dirty oil in the lubricating system?
Answer: 
1). Poor quality in product precision such as machined part precision in machining operation, high precision gap or tolerance in finished products, poor surface on finished products, customer’s product rejection.
2) New oil purchasing to replace with new oil,.
3) Equipment failure and downtime cost, poor productivity improvement, labor cost to repair and change oil.
4) Waste oil disposal cost such as 7 year record keeping in waste manifest documents to EPA, waste hauling cost, cradle-to-grave liabilities, deep pocket rule if oil spills in public areas.


10. How can we help you to improve your lubricating system to increase machine productivity?
Answer: Proactive Oil Maintenance program can improve hidden productivity that cause equipment repair, production downtime and production lost etc.